Vacatures, always be hiring


Ik weet uit eigen ervaring dat het lastig kan zijn om goede mensen te vinden, waar het zowel zakelijk als persoonlijk mee klikt. Vacatures kunnen zomaar drie maanden open staan. En daarnaast is het belangrijk om een keuze hebben uit zoveel mogelijk verschillende kandidaten. In alle jaren dat ik verantwoordelijk was voor het aannemen van medewerkers leerde ik 1 ding: ‘always be hiring’. Werf altijd, ook als je niet direct openstaande posities hebt. Zorg dat je een continue stroom aan sollicitanten heb waar je als bedrijf uit kunt kiezen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een continue stroom te houden. Allereerst: zorg dat de website actueel is, een positief beeld van het bedrijf geeft en het belangrijkste: dat er vacatures op staan. Een website die het beeld laat zien van een succesvol groeiend bedrijf, staat in schril contrast met de zin: ‘Momenteel hebben we geen vacatures.’ Als bedrijf wil je altijd in contact komen met potentiële kandidaten. Is het niet voor een directe behoefte, dan wel voor een behoefte in de nabije toekomst of om simpelweg contact te houden met de arbeidsmarkt.

Een ander punt heeft te maken met de vacatures zelf. Functies in organisaties staan niet in steen gebeiteld. Niemand doet 100% van de tijd hetzelfde werk. Een Sales Manager die zich 70% van de tijd bezig houdt met verkoop en de resterende 30% met HR? Heel normaal! Vacatures reflecteren dit beeld niet. Ze geven vaak juist een star beeld van de organisatie en haar HR-behoefte. Een vacature voor een full-time Project Manager zal iemand, die inhoudelijk en commercieel bezig wil zijn, niet aanspreken. Terwijl de organisatie met enige creativiteit heel gelukkig kan zijn met die topverkoper die ook nog eens goed kan organiseren.

Bij mijn huidige bedrijf hebben we er voor gekozen om alle mogelijke rollen op de website te vermelden. Deze zijn overzichtelijk en geven een goede indruk van het werk dat binnen de organisatie verricht wordt. Potentiële kandidaten wordt de mogelijkheid gegeven op een functie te solliciteren, en we geven uitdrukkelijk de mogelijk tot een open sollicitatie.

Personeel is het belangrijkst kapitaal van iedere onderneming. Wees er zuinig op en zorg dat potentiële kandidaten solliciteren. Always be hiring, of cru gezegd: pak de krenten uit de pap.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s