2010 Retrospect


Vorig jaar op deze dag publiceerde ik mijn goede voornemens voor 2010. Vandaag is een mooi moment om te zien wat er van gekomen is.

Het is grappig te concluderen dat 2010 weer een erg leuk, succesvol en gelukkig jaar was. Ondanks dat ik geen enkel voornemen heb gehaald. Afgezien van het afvallen, kan ik er niet mee zitten dat ik mijn oorspronkelijke doelen niet haalde. Het jaar is anders gelopen dan ik had gedacht en daar heb ik mijn voornemens op aangepast. Ik schrijf dit overigens in alle ernst, en niet als een slap excuus.

 • Ik ben niet afgevallen, maar 1,5 kilo aangekomen. Dat is inderdaad jammer. Volgend jaar meer sporten.
 • 1 x 3 weken op vakantie in plaats van 5 x 1 week. De vakantie van 3 weken was in 1 woord ‘Super’.
 • Ik heb kleurstiften gekochten, maar tekenen kan ik nog niet. Het boek ‘Business Model Generation’ heeft mij de houvast gegeven die ik zocht in het visualiseren van een ideeën. Daarnaast heb ik contacten opgedaan met mensen die wel kunnen tekenen. Ik schakel hen graag in voor het echte werk.
 • Het is jammer dat er dit jaar geen nieuw ICT-Congres Delft georganiseerd kon worden, maar het was organisatorisch gewoon niet te regelen. De Waagclub II is er ook niet van gekomen. Het is in de praktijk lastig om drukke baasjes bij elkaar te brengen, al is het maar eens in de twee maanden. Om deze reden heb ik mij aangesloten bij Port 4 Growth een organisatie die exact datgene doet wat ik zocht: ondernemers bij elkaar brengen om van elkaar te leren.
 • De investering is afgeketst, schijnbaar was er niet de klik die nodig was. Hierdoor heb ik mijn energie volledig op Octavalent kunnen richten.
 • De cursus Duits ben ik gestopt. Ik ben nog steeds voornemens het examen B2 te halen, maar dan op mijn eigen tempo.
 • Door een wijziging in de bekostiging van universiteiten was het voor mij handiger om mijn studie zo lang mogelijk te laten duren. De master Cognitieve Psychologie start ik daarom op z’n vroegst volgend jaar.
 • Dit jaar schreef ik niet 26 artikelen, maar 82. Eerlijk gezegd komt dat door een rekenfout. Uiteindelijk heb ik mijn doel bijgesteld en wilde ik 2 keer per week een artikel schrijven. Dat is veel weken gelukt, en sommige weken niet. Ik vind 82 stuks ook een mooi aantal!

Naast de openbaar gemaakte voornemens had ik nog een paar doeltjes die ik voor mijzelf heb gehouden. Een groot aantal daarvan heb ik gehaald, of op z’n minst een forse stap in de goede richting gezet. Een korte opsomming:

 • Lichaam: weer gestart met hardlopen (fanatiek dit keer); de twee wratjes die ik al een tijdje heb, zijn bijna weg; ik heb een volle bos blonde krullen; ik kan toerskiën.
 • Geest: Ik heb de rust gevonden in het idee om de komende jaren in Nederland te blijven wonen; ik voel me goed en zit lekker in mijn vel
 • Contacten: ik ben dankbaar voor de goede vrienden om mij heen; recent ben ik een erg leuke vrouw tegengekomen; ik heb mijn netwerk weer uitgebreid met interessante contacten
 • CV: De studie psychologie heb ik voortgezet; ik heb van Octavalent een bedrijf gemaakt met een goede basis om te groeien (van S naar B); ik schrijf een blog die steeds beter gelezen wordt

Eerder schreef ik dat voor het halen van doelen een gedragsverandering nodig is en dat je uiteindelijk twee soorten doelen kunt stellen: dingen dit je moet doen (gedrag), en dingen die je als gevolg overkomen (doel). Gezonder eten is iets wat je doet, en als gevolg overkomt het je dat je op een ochtend op je streefgewicht bent. Met het opstellen van goede voornemens heb ik gemerkt dat het beter is om te bepalen wat je wilt krijgen, in plaats van wat je wilt doen. Ik bepaalde dat ik 5 x 1 week op vakantie wilde. Ja, dus… Maar waarom? Het was beter om op te schrijven dat ik gedurende het jaar geen behoefte aan vakantie wilde voelen. Hoe ik dat doel dan zal bereiken kan gedurende het jaar wel gezien worden.

Met nog twaalf uur te gaan zit dit jaar er bijna op. Ik hoop dat iedereen 2010 als het zijn/haar beste jaar ooit heeft ervaren. Dat 2011 nog beter mag worden!

Advertisement

One thought on “2010 Retrospect

 1. Mijn vraag: durf ik mijn voornemens voor 2011 ook op te schrijven? Het is leuk om dat zo eens een jaar later terug te lezen.

  De beste wensen voor 2011, dat het maar een mooi jaar mag worden.

  Jeroen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s