Internet-App of Smartphone-App


Wie tien jaar geleden investeerde in desktop-software werd voor gek verklaard. Alles moest online. In de browser. De pendule van de software-industrie is tegenwoordig weer terug. Desktop is hot, of beter gezegd: Apps op een smartphone zijn hot. Het lijkt wel of iedereen een iPhone-App wil, en ook één voor Android natuurlijk. Maar heeft een smartphone dan geen browser? Ja! En kun je met die browser niet hetzelfde als met een App? Misschien! Ik zie vier voordelen van een App boven een internetapplicatie.

Icoon op desktop          

Apps worden geïnstalleerd op de telefoon en hebben een icoon waar de telefoonbezitter regelmatig mee geconfronteerd wordt. Dit is pure reclame voor de App. Reclame die met een internetapplicatie niet kan worden gemaakt. Daar kun je het internetadres van een website hooguit in de bookmarks plaatsen. Dikke plus voor Apps hier.

Niet opnieuw inloggen

Apps kunnen onthouden wie je bent. Hierdoor hoeft de gebruiker niet telkens opnieuw in te loggen. In combinatie met het eerstgenoemde voordeel wordt de plus heel groot. Stel je voor dat je iedere keer dat je een App gebruikt opnieuw je e-mailadres en wachtwoord moet intypen. Dat ben je snel beu.

Local storage

Apps kunnen gebruik maken van de harde schijf van de smartphone. Internetapplicaties kunnen dit niet. Dit betekent dat Apps informatie kunnen onthouden en informatie niet telkens opnieuw hoeven op te vragen via het internet. Dit maakt Apps sneller en zorgt er bovendien voor dat er minder gedownload hoeft te worden wat scheelt in het dataverkeer, en dus lagere kosten voor de hosting.

User experience

Apps maken gebruik van mooiere controls dan internetapplicaties. Daarom zien Apps er beter uit, en voelen ze beter aan. Ze lijken robuster, ook al bieden ze dezelfde functionaliteit. Soms kun je met Apps dingen die internetapplicaties (lees: websites) gewoon überhaupt niet kunnen. De camera-functie is daar een goed voorbeeld van.

De gemakkelijke toegankelijkheid, het niet hoeven in te loggen, de snelheid en vloeiende user interface bieden veel voordelen. Dat gezegd hebben zal een App in de achtergrond altijd communiceren met een internetapplicatie. In mijn ogen is de App een mooi toevoeging, maar zeker geen vervanging.

Advertisement

2 thoughts on “Internet-App of Smartphone-App

  1. Goed om te weten: je kunt een html-app wél als icoon op je desktop zetten. Gebruikers kunnen dat zelf doen tijdens het bezoek aan de app. Je kunt daar als ontwikkelaar zelfs een speciaal icoon voor opgeven, zodat het er nog netjes uitziet ook!

    Met html-apps kun je ook gewoon logingegevens onthouden, zodat je niet opnieuw hoeft in te loggen. En je kunt de user experience van html-apps net zo mooi en rijk maken als die van smartphone-apps. Dat is een taak van de ontwikkelaar.

    • Ha Rene, thanks voor het lezen een het berichtje. Je kunt inderdaad met html5 al een heel eind komen, waarschijnlijk gaat er in de toekomst nog meer mogelijk worden. Afgelopen week was ik er inderdaad ook ‘achter gekomen’ dat je een html5-website als icoontje op je bureaublad kunt zetten. Ik, als geek, na vier jaar iPhone een hebben gehad.. Nu pas. 🙂 Ben het absoluut met je eens dat we straks een trend naar html5-Apps zullen zien (als je dat bedoelt).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s