Slimme programmeurs gesorteerd per taal


Recent kwam ik op de website van Project Euler. Dit is een website met diverse wiskundige programmeer-raadsels. Voor iemand met een interesse in software is dit een leuke puzzel-site, en weer eens iets anders dan Angry Birds. Voor iedere puzzel is het de bedoeling dat je een heel klein programmatje schrijft wat een oplossing vind voor een bepaald probleem. Voorbeeld: “What is the smallest number divisible by each of the numbers 1 to 20?” Echt voor nerds dus.

Project Euler houdt ook statistieken bij. De twee die ik interessant vond, waren: Number of Users en Average User Rating, per programmeertaal. Vooral de Average User Rating vond ik interessant. Ik ga er van uit dat deze rating aangeeft aan hoevaak een gegeven antwoord goed is.

Aan de hand van de Tiobe-index pakte ik de vijftien meest populaire programmeertalen en kwam zo tot de volgende staatjes.

Rank Taal Rating
1 C/C++ 7%
2 Python 9%
3 Java 7%
4 C# 7%
5 Haskell 10%
6 Ruby 8%
7 Perl 9%
8 PHP 4%
9 BASIC 8%
10 LISP 8%
11 Pascal 8%
12 Delphi 10%
13 JavaScript 5%
14 Lua 7%
15 Assembler 10%
Rank Taal Rating
5 Haskell 10%
12 Delphi 10%
15 Assembler 10%
2 Python 9%
7 Perl 9%
6 Ruby 8%
9 BASIC 8%
10 LISP 8%
11 Pascal 8%
1 C/C++ 7%
3 Java 7%
4 C# 7%
14 Lua 7%
13 JavaScript 5%
8 PHP 4%

Ik vind het grappig dat met name de bovenste drie en onderste twee zo herkenbaar zijn. Bovenin vinden we Haskell (academici), Delphi (veteranen) en Assembler (die-hards). Onderin staan de talen voor de scriptkiddies: JavaScript en PHP. De rating zegt op zich natuurlijk niet zo veel over de intelligentie of snelheid van de programmeur. Maar het is wel zo dat de oplossing van een top-tier-programmeur één op de tien keer goed is. Terwijl een PHP-neefje pas na 25 keer tot een goed resultaat komt.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s