Kom Drytoolen bij Monte Cervino


Iedere winter wordt de klimberg Monte Cervino in Bergschenhoek omgetoverd tot een Drytool winter wonderland. Aan de binnenkant van de berg kun je sportklimmen, terwijl aan de buitenkant tientallen Drytool-routes gebouwd zijn.

Drytoolen is een kruising tussen sportklimmen en ijsklimmen. Een Drytool-route is eigenlijk gewoon een sportklim-route. Je klimt ook gewoon op je klimschoentjes (*), en je mag gewoon je handen gebruiken om omhoog te komen. Echter, al snel kom je grepen tegen die heel klein zijn, of heel ver uit elkaar zitten. Dan wordt het echt Drytoolen, tijd om de ijsbijlen te gebruiken.

Een Drytool route is gebouwd uit normale klimgrepen, die je kunt vasthouden, heel kleine aluminium grepen waar je ijsbijlen in klemt en blokken hout, waar je lekker in kunt meppen. Maar let op! Drytoolen is een subtiele aangelegenheid. De plaatsing van de bijlen komt heel precies. Voor je het weet gaat je bijl zwieberen, en val je naar beneden. En dat maakt Drytoolen juist zo bijzonder en waanzinnig leuk.

In de winter, buiten, met ijsbijlen zwaaien is niet alleen voor stoere jongens. De dames waren op de recente Drytool-wedstrijd goed vertegenwoordigd. Drytoolen is leuk voor iedere sportklimmer die wel eens iets anders wil proberen.

Drytooling-NederlandDrytoolen-Monte-Cervino-Bergschenhoek

De Drytool-routes bij Monte Cervino blijven tot maart 2015 hangen. Je hoeft geen eigen bijlen te hebben, deze kun je lenen bij de bar (**). Ook hangen er al t0uwen om te top-ropen. Neem wel een warme jas, handschoenen en je helm mee. Kom je ’s avonds, vergeet dan je hoofdlampje niet.

Lijkt het je leuk om een keer te Drytoolen, maar ken je niemand die met je mee wil? Laat het mij dan zeker weten. Wij klimmen iedere vrijdagavond, en vinden het altijd leuk om nieuwe vrienden te maken. Mail mij gerust op florian.hoornaar@gmail.com.

(*) Marianne van der Steen, 1 van de routebouwers, schreef mij na het publiceren van dit artikel dat het klimmen op klimschoentjes een uitzondering is. Normaal gesproken klim je op stijgijzers. Ze stuurde mij ook twee filmpjes die het bekijken waard zijn.

(**) Er zijn momenteel tijdelijk even geen ijsbijlen aanwezig. Dus neem deze toch zelf mee, leen ze van iemand, of bel van te voren op en informeer of de ijsbijlen al weer terug zijn.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s