Idee voor een puzzelwebsite


Struinend in mijn (ongepubliceerd) archief kwam ik de specificaties tegen voor een spelletjeswebsite. Ik meen mij te herinneren dat ik deze ooit schreef voor een wedstrijd. Later bleek dat de wedstrijd bedoeld was voor studenten en dat de inschrijving al was gesloten. Zo raakten het idee in de vergetelheid tot ik de tekst zojuist weer tegen kwam. Ik las hem en vond het nog steeds een aardige vonst.

Hierbij het concept: De website biedt puzzels aan. Een puzzel is een raadsel waarbij de bezoeker aan de hand van een hint een locatie moet raden. Dit kan een locatie zijn overal ter wereld. De puzzelaar ziet op het scherm een wereldkaart en hij moet op de kaart de juiste locatie aanklikken. Klikt hij inderdaad juist, dan heeft hij de puzzel gewonnen. Iedere puzzelaar kan zelf puzzels maken. Een puzzel bestaat uit uit de eerder genoemde hint & locatie (latitude en longitude) en een radius. De locatie in combinatie met de radius vormt een cirkel op aarde.

Om de juiste locatie te kunnen raden heeft de puzzelaar twee hulpmiddelen. Allereerst is er de hint. Het tweede hulpmiddel is het commentaar van andere puzzelaars. Je speelt een puzzel namelijk nooit alleen, iedereen kan met dezelfde puzzel meespelen. Als puzzelaar kun je suggestie aan een puzzel toevoegen. Op deze manier speel je tegelijkertijd met elkaar, maar ook tegen elkaar. Suggesties van anderen helpen jou, maar jouw suggesties helpen anderen.

Bij een goed spel valt iets te winnen, zo ook hier: punten. Bij het geven van suggesties kan de bedenker van de puzzel jouw suggesties upvoten en downvoten. Upvoten levert je 10 punten op, downvoten kost je 2 punten. Het totaal aantal punten van de upvotes en downvotes bepaalt de waarde van een puzzel. Win je de puzzel dan krijg je de waarde van de puzzel toegevoegd aan jouw totaal. Hetzelfde geldt voor de bedenker van de puzzel, die krijgt ook dat aantal punten. Je kunt dus op drie manieren punten scoren: door goede suggesties te leveren, door een puzzel te winnen en door een puzzel te verzinnen.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s