Wat ik verwacht in een goed CV


Bij Octavalent zijn we op zoek naar een nieuwe ontwikkelaar. Ik krijg daarom weer veel CV’s onder ogen. Sommigen zijn goed, anderen vallen tegen. Het CV van een software-ontwikkelaar is net iets anders dan een gemiddeld CV. Vooral het kopje opleiding en ervaring met bepaalde technologieën. Wat zoek ik precies in een CV?

Algemeen

Gebruik niet te veel tekst. Opsommingen zijn super. Ook de standaard opmaak van een leeg Microsoft Word document voldoet prima. Schrijf maximaal twee kantjes en motiveer in je e-mail waarom je juist voor deze functie, bij dit bedrijf solliciteert.

Personalia

Hier staat puur feitelijke informatie over wie je bent, hoe je te bereiken bent en waar ik op internet meer over je kan vinden. Toon: naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, email en eventuele websites (zoals linkedin, weblog, github- of stackoverflow-pagina). Wees niet de benauwd om een foto bij te voegen. Het gaat er om dat ik je kan herinneren en een foto helpt.

Opleiding

Beschrijf alle opleidingen, cursussen, en trainingen die je gedaan hebt. Let er wel op dat opleidingen minder relevant zijn dan vroeger. Kennis is vluchtiger, dus een training van vier jaar geleden voegt niet veel meer toe. Ook zijn er veel meer mogelijkheden om bij te blijven. Lees je actief weblogs? Luister je podcasts? Zet dit dan bij opleidingen. Bij opleidingen wil ik zien waar je je basiskennis vandaan hebt (HBO/WO), en hoe je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen.

Ik ben altijd een beetje beducht op (oud-)medewerkers van een detacheringsbureau die in wel heel veel opleidingen hebben gedaan. Dit wijst er meestal op dat ze op de ‘bank’ zaten/zitten. Goede medewerkers zitten namelijk op een project en doen alleen certificerings-trajecten als het echt moet.

Werkervaring

Werkervaring is meer dan een lijst met bedrijven waar iemand werkte. Sterker, de bedrijven boeien mij niet zo. Ik ken ze toch niet. Ik ben meer geïnteresseerd in de projecten waar iemand aan werkte: voor welke klant, hoelang, in welke rol en met welke technologieën. Dat gezegd hebbende wil ik wel weten hoelang iemand gemiddeld bij een werkgever werkt. Toon dus werkgevers, en per werkgever de projecten.

Veel werkervaring is goed, veel verschillende ervaringen is minder goed. Ik zoek iemand die focus heeft op een bepaalde technologie en binnen die technologie weet waar hij het over heeft. Een jack-of-all-trades kan over veel meepraten, maar is nergens echt goed in. Dit heeft zo zijn waarde, maar ik zoek het niet. Toon in je werkervaring welke technologieën, frameworks, talen, en bibliotheken je gebruikt hebt. Of je aan veel of weinig projecten hebt gewerkt is niet zo relevant. Als er maar een lijn in zit.

Zeg niet te snel dat je een expert bent in taal XYZ. Toon het mij. Bijvoorbeeld door er een aantal jaren mee gewerkt te hebben. Iemand die na twee jaar claimt C# -expert te zijn is voor mij niet geloofwaardig, en ondermijnt zijn CV. In tegenstelling: wanneer iemand vier jaar ervaring heeft met C#, dan trek ik zelf wel de conclusie dat hij weet waar hij mee bezig is.

Overigen

Iedere medewerker brengt niet alleen zijn hoofd en handen in, maar ook iets extra’s. Dit extra’s is met name in een kleinere organisatie van belang. Dat je op voetbal zit is niet zo relevant, wel als je daar iets speciaals doet: bijvoorbeeld door in de feest-commissie te zitten of voetbaltraining te geven. Spreek je vloeiend een vreemde talen die handig kan zijn? Ben je BHV-er? Heb je gewerkt aan een open-source project? Help je ouderen met het wegwijs worden op de computer? Schrijf je een blog? Doe je vrijwilligerswerk? Schrijf het hier op.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s