5 tips bij vacatures


1. Geef aan welke functies beschikbaar zijn

Medewerkers zijn flexibeler dan ooit. Niemand is full-time verkoper, of full-time receptionist. Medewerkers vervullen veel verschillende rollen. Dat maakt het werk afwisselend en leuk. Maak deze flexibiliteit ook kenbaar in vacatures. Plaats op de bedrijfswebsite een lijst met alle rollen die binnen het bedrijf vervult worden.

2. Moedig open sollicitaties aan

Een vacature geeft een heel sumier beeld van het werk, en kan sollicitanten het gevoel geven dat er geen klik is. Het vinden van goede mensen is lastig. En ook als sollicitanten de deur plat lopen, wil je met zo veel mogelijk kandidaten in contact komen. Geef de gelegenheid tot een open sollicitatie. Zo kom je in contact met zoveel mogelijk werkzoekenden en kun je samen kijken waar de sollicitant van meeste waarde is.

3. Geef een salarisindicatie

Een vacature voor medior-consultant zegt niet zoveel. Wat is het verschil tussen een medior en een senior? 5 jaar relevante werkervaring; wat betekent dat voor de portemonnee? Sollicitanten hebben vaak een salarisrange in gedachte, deze moet overeen komen met het salaris dat het bedrijf in gedachte heeft voor een bepaalde positie. Al is het lastig om zo open te zijn, het geven van een salarisindicatie helpt goed om aan te geven hoe ‘senior’ een kandidaat wordt verwacht te zijn.

4. Gebruik social media om de vacature te promoten

Het vinden van de juiste kandidaat is een informatievraagstuk: de kandidaat weet niet dat er een vacature is. Gebruik alle middelen om informatie over de vacature te verspreiden. Niet ons hele leven speelt zich af op LinkedIn, Twitter of Facebook, maar het zijn nieuwe communicatiekanalen die tot onze beschikking staan. Gebruik ze dan ook. Vraag alle medewerkers in het bedrijf om zich aan te melden op de diverse social networks. Vraag hen de boodschap te verspreiden dat er een vacature is.

5. Bevestig de ontvangst van sollicitaties

Tot slot een tip die zo oud is als de weg naar Rome. Als je een sollicitatie ontvangt, stuur dan even een mailtje naar de sollicitant ter bevestiging. Een sollicitant steekt moeite in het schrijven van een nette brief of e-mail. Waardeer dit. Ga netjes om met sollicitaties. Ook als er geen match is. Deze laatste tip lijkt overbodig (iedereen weet dit toch), maar ik durf te wedden dat er meer imago-schade wordt opgelopen dan noodzakelijk is.

Advertisement

2 thoughts on “5 tips bij vacatures

 1. Hi Florian,

  Goed om te lezen dat je een andere omgang met sollicitanten promoot. Het goed omgaan en managen van mensen aan de poort (die tegenwoordig ook vervaagt) wordt steeds belangrijker. We delen dezelfde achtergrond, het denken in processen. Het omgaan met vacatures en sollicitanten staat in het kader van de personeelsbehoefte, een proces dat ook professioneel beheerd dient te worden. Er zijn verschillende toolleveranciers die ATS (Applicant Tracking Systems) leveren. Een mailtje terugsturen kun je dan inrichten in de workflow. Bijvoorbeeld PeopleXS, levert ten volledige ATS-oplossing die via het web is te gebruiken en niet alleen is voorbehouden aan grote ondernemingen. Een tip voor ondernemers!

 2. Hai Florian,

  Leuk om weer eens te denken over het opstellen van vacatures.
  Ik heb je artikel binnen http://www.CorpoScoop.nl doorgestuurd naar zo’n 450 geïnteresseerden binnen de woningbouwcorporatiebranche.
  Veel succes!

  Erik Rijpkema

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s