Klaagzang op kamperen (met een tent)


Eerder schreef ik een klaagzang op hotels. Momenteel sta ik op een camping en ik voel de aandrang om ook hier een klaagzang over te schrijven. Al is de opzet wel anders. Van een hotel mag je verwachten dat zij alles voor je regelen: van ontbijt tot bed. Bij kamperen is dit iets anders: het is de bedoeling dat je zelf je hele hebben en houden meesleept. De camping is in principe alleen een grasveld waar je je tent neer kunt kwakken. C’est tout (kamperen is vooral in Frankrijk geliefd, maar dit terzijde).

Ik heb in jaren niet gekampeerd. Desondanks herinner ik mij die laatste keer als de dag van gisteren. We stonden in Zwitserland aan een prachtig meertje. Tot zover de positieve kant van het verhaal. Ik heb een kleine tent, zo’n tunneltje waar je al kruipend en sluipend je weg in moet vinden. Het luchtbed was niet fijn (ouderdom), dus slecht geslapen. Toen het ook nog begon te regenen, stroomde de emmer over en was het kampeerfestijn vroegtijdig voorbij. De resterende tijd brachten we heerlijk door in een van alle gemakken voorziene authentiek Zwitsers chalet.

Nu ik weer herinneringen ophaal, bedenk ik mij dat ik later toch nog eens kampeerde. In 2007 heb ik mij door een aantal ‘vrienden’ laten overhalen. Groepsdruk; zo zijn meer drama’s ontstaan. De camping lag hoog in de bergen, had geen warm water, laat staan douches. En uiteraard regende het. Met andere woorden: koud en nat zeikweer waar mijn normaal uitstekende humeur niet tegen kan. De volgende camping in die week had wel douches en warm water, maar ook overstromingen waardoor ik mijn luchtbed ergens onder andermans caravan heb moeten uitgraven.

De trend die het kampeergenot keer op keer verstoord is het slechte weer: kou en regen. Op zich kan een camping hier niet veel aan doen. Desondanks maakt deze factor dat ik eerder kies voor een ‘zimmer frei’ dan een tunneltent op een zompig grasveld. Momenteel is het lekker weer en is het kamperen goed uit te houden. Al begin ik mijn rug wel te voelen op het, nieuw aangeschafte, luchtbed. (NB: Tijdens het redigeren van dit stuk breekt de hemel open. De droge tent die morgen zo in de auto kon, is nu drijfnat. Merci.)

In een vlaag van naïef enthousiasme kocht ik ooit alle nodige kampeerspulletjes. Kamperen heeft zo één voordeel: de kosten. Zonder vergelijkend warenonderzoek stel ik dat een huisje anderhalf keer duurder is. Bij een huisje moet je daarnaast rekening houden met kosten voor een eindschoonmaak. Hierdoor valt de camping zeer gunstig uit. Zeker bij een kort verblijf. Het fenomeen kamperen is op zich waardeloos, maar wel lekker goedkoop. Alle waar naar zijn geld zullen we maar zeggen.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s