Doelen halen vereist gedragsverandering


Een paar jaar geleden was ik op kantoor bij Microsoft in Nederland. Daar hing een prent aan de muur met de tekst: ‘What can’t be measured, can’t be done’. De professionaliteit waarmee de prent was gedrukt benadrukte dat dit een heel belangrijk motto is.

Het idee is het volgende: je kunt een doel alleen behalen als je kunt meten of je het gehaald hebt. Minstens zo belangrijk, om focus op je doel te houden heb je continu feedback nodig .

Een doel is iets wat je nu nog niet hebt. Een doel behalen impliceert een verandering in je leven en veranderingen zijn zelden makkelijk of fijn. Het is maar al te eenvoudig om weer mee te gaan in de waan van de dag. Heel snel zijn goede voornemens voor niets gemaakt.

Wanneer je doelen meetbaar maakt en iedere dag ziet dat je weer iets verder bent gekomen, dan is het behalen van doelen aantrekkelijker en in sommige gevallen zelfs leuk. Als je iets wilt bereiken, moet je het meetbaar maken én daadwerkelijk je voortgang bijhouden.

Stel dat je wilt afvallen, dan ga je iedere week op de weegschaal staan en meet je je gewicht. Gewicht is een getal en dus kun je het eenvoudig bijhouden. Je kunt zelfs elke week een grafiek maken en zo je voortgang zien. Hiermee is voldaan aan de voorwaarde van het motto. Helaas is dat niet voldoende.

Wil je afvallen, dan lijkt het logisch om de uitkomst te meten. Je wilt weten of je kilo’s bent afgevallen. Dat is het doel: kilo’s kwijtraken. Echter, kilo’s kwijtraken is helemaal niet zo moeilijk. Stop volledig met eten, drink heel weinig en je bent zó vijf kilo kwijt. We weten echter ook dat de kilo’s er in mum van tijd weer aan zitten.

Alleen stoppen met eten en drinken is geen oplossing. We willen het doel niet alleen behalen, maar juist ook vasthouden.

Het halen van een doel is het rechtstreekse gevolg van gedrag, en dat gedrag moet je vol kunnen houden. Met andere woorden: het gedrag dat nodig is moet een gewoonte worden. Je daadwerkelijke taak verandert daarmee van het verkrijgen van een resultaat naar het aanleren van een nieuwe gewoonte.

Gewoontes zijn gedragingen die zo ingesleten zijn dat ze geen moeite meer kosten. Bij gewoontegedrag kost het zelfs meer moeite het gedrag niet te hebben. Als het benodigde gedrag een gewoonte is geworden, zal je de gewenste uitkomst behalen én behouden. Precies wat je wilt.

In plaats van alleen te meten of je het resultaat bereikt, is het essentieel om te meten in welke mate het nieuwe gedrag een gewoonte is. Stap één daarbij is het bedenken welke nieuwe gewoontes nodig zijn. En deze vervolgens meetbaar te formuleren.

Stel dat je wilt afvallen, dan is het bijbehorend gedrag dat je iedere dag minstens één keer de trap neemt in plaats van de lift. En dit kun je eenvoudig meten door jezelf iedere dag de vraag te stellen: ‘Heb ik vandaag de trap genomen?’. Het antwoord kan zijn ‘ja’ of ‘nee’.

Door een aantal vragen te stellen kun je tellen (ja’s versus nee’s) in welke mate het gedrag een gewoonte is. Dan meet je zowel resultaat (gewicht) als gedrag (traplopen). Probeer het eens. Je zult merken dat het echt werkt.

Advertisement

2 thoughts on “Doelen halen vereist gedragsverandering

  1. Pingback: Actieve en passieve vragen « Florian Hoornaar

  2. Pingback: 2010 Retrospect « Florian Hoornaar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s