Gedragsverandering met een moodboard


Als je een doel wilt bereiken moet je het doel meetbaar maken én daadwerkelijk je voortgang bijhouden. Maar er is meer. Doelen halen vereist een gedragsverandering. In plaats van alleen te meten of je het gewenste doel bereikt, is het juist essentieel om te meten in welke mate het nieuw benodigde gedrag een gewoonte is.

Gedrag kun je meten. Je kunt jezelf iedere dag de vraag te stellen of je een bepaald gedrag ook daadwerkelijk had. Een vraag kan zijn: ‘Heb ik vandaag de trap genomen in plaats van de lift?’. Het antwoord is helder: ja of nee. En niet vals spelen, maar eerlijk zijn.

Door jezelf periodiek deze vraag te stellen, kun je na een tijdje tellen (ja’s versus nee’s) in welke mate het gedrag een gewoonte is. Dan meet je zowel resultaat als gedrag. Hou dit vooral ook bij. Op papier dus. Verzin een aantal vragen. Schrijf deze onder elkaar en zet je antwoord voor dat moment daarachter.

Het beste stel je de vragen in een cyclus van een week. Iedere week start je met een lege lijst: een nieuwe week met nieuwe kansen. Zo kun je weken eenvoudig met elkaar vergelijken. Twee weken of een maand kan ook. Het is het belangrijkst, dat je een vast ritme aanhoudt.

Door focus te hebben op je gedragsverandering merk je na een tijdje dat je de vragen altijd met ja beantwoordt. Zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat je de vragen met nee zou beantwoorden. De gewoonte is gerealiseerd.

Zodra dit gebeurd zul je zien dat gelijktijdig je doel bereikt is of binnen verschiet ligt. Tijd dus voor een nieuw doel met nieuwe gewoontes en een nieuwe serie vragen. Verwijder vragen uit de lijst die je altijd met ‘ja’ beantwoordt en verzin nieuwe vragen die moeilijk, maar wel mogelijk, haalbaar zijn.

Mocht je na een tijdje een bepaalde vraag nog steeds vaak met ‘nee’ beantwoorden, splits hem dan op in eenvoudiger te behalen gedrag. Ga niet in de put zitten, maar werk aan kleinere veranderingen.

Tot slot een paar praktische tips. Iets wat je ieder dag wilt doen, kun je als volgt vragen: ‘Heb ik maandag de trap genomen?’, ‘Heb ik dinsdag…’, enzovoort. Er is allicht gedrag dat je minstens drie keer wilt: ‘Heb ik één keer…’, ‘Heb ik twee keer…’. Met een beetje creativiteit is dit in een wekelijkse cyclus goed in te vullen.

Als lijst werkt een matrix het best: de vragen links en de weken aan de bovenkant. Zo heb je per week een kolom. In het midden vul je je antwoord in (‘ja’/’nee’). Door te werken met kleuren zie je in één overzicht hoe de vlag er voor staat. Groen staat voor ‘ja’, rood voor ‘nee’. Gebruik een kruis als de vraag die week niet van toepassing is.

De lijst met vragen verandert zo in een kleurig moodboard. Een bruikbaar overzicht dat je helpt bij het realiseren van verandering en het verkrijgen van resultaten. Je zult merken dat daardoor je focus verschuift van het stomweg najagen van doelen, naar het worden wie je wilt zijn.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s