Nooit meer met bestanden slepen


Ik praat niet op een te hoge toon. Mijn stem slaat al jaren niet mee over. En ik kan best goed met mensen overweg. Ja, ook met meisjes. Desondanks is het waar: in sommige opzichten ben ik een nerd. Waarom? Ik hou van computers.

Ik heb een enorme fetish voor harde schijven. Ik ben er gek op. Ik ben tegelijkertijd ook als de dood dat ik bestanden kwijt raak. Mijn back-up regime is daarom feilloos. Het pentagon is jaloers. En eens in de zoveel tijd lukt het mij tóch om bestanden spoorloos te laten verdwijnen. Dat zal mij nu niet meer overkomen. De oplossing is gevonden en heet Dropbox.

DropboxDropbox is een manier om documenten, foto’s en andere bestanden beschikbaar te hebben op zowel jouw computer als op internet. Het werkt als volgt. Wanneer je een document op de computer opslaat, dan kopieert Dropbox dat document geheel automatisch ook naar hun website. Alle bestanden op de computer worden zo automatisch zowel op jouw computer als op internet opgeslagen.

Ik stel mij een groot en donker gebouw voor vol snorrende servers. Met een slotgracht en heel dikke deuren waar geen vuur of water door kan komen. Daar staat een kopie van al jouw bestanden. Je kunt er op vertrouwen dat Dropbox veilig met jouw bestanden omgaat. Althans, dat denk ik. Als extra zekerheid is de toegang tot jouw persoonlijke bestanden natuurlijk ook beveiligd achter een wachtwoord.

Dropbox is simpel, elegant, vriendelijk en als allerbelangrijkste: het werkt precies zoals je zou willen. Zodra je besluit een document van de computer te verwijderen (bewust of per ongeluk) dan wordt het document door Dropbox nog een tijdje in backup gehouden. Handig toch? Zo kun je het makkelijk weer terugzetten.

Ook als de computer stuk gaat dan zijn alle bestanden veilig. Zo ben je er zeker van dat bestanden door verlies, diefstal of brand nooit kunnen kwijtraken. Mijn harde schijf kan gestolen worden. Maar mijn documenten en mijn tien jaar aan vakantiefoto’s raak ik nooit meer kwijt.

Mocht je niet bij jouw computer zijn, maar je hebt wel nét dat ene document nodig, dan helpt Dropbox ook. Je kunt via hun website inloggen en zo al jouw documenten bekijken. Op die manier heb je altijd al jouw documenten bij de hand.

Het mooie is dat je jouw bestanden op meer dan één computer beschikbaar kunt hebben. Installeer de software van Dropbox simpelweg op een tweede computer en Dropbox begint meteen al jouw bestanden vanaf het internet te downloaden. Het principe van Dropbox is simpel. Wijzig een document op de ene computer en Dropbox zorgt er voor dat de wijziging ook doorgevoerd wordt op je andere computer.

Zo heb ikzelf twee vaste computers en een laptop. Op elk van hen heb ik al mijn bestanden altijd volledig gesynchroniseerd bij de hand. Wel zo makkelijk en veilig.

Advertisement

One thought on “Nooit meer met bestanden slepen

  1. Pingback: Gefeliciteerd: je bent zelfstandig ondernemer « Florian Hoornaar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s