Rotsklimmen in België: een administratief hoogstandje


Let op: Per 1 januari 2011 is de klimregeling veranderd. Bijna alle bezwaren die ik hieronder beschrijf zijn weggevallen.

Wil je klimmen in België? Wordt lid van de NKBV, neem via de NKBV een verzekering en vraag een klimjaarkaart aan (kosten: 48 + 15 euro). Je ontvangt het mooi blad Hoogtelijn, je bent goed verzekerd als er een ongeluk gebeurt en je betaald mee aan het onderhoud van het klimgebied en de routes. Kijk op de website van de NKBV hoe de regeling precies in elkaar zit.

Belgen zijn niet blij met Nederlands; daarom zijn er allemaal regeltjes om te voorkomen dat we massaal ons geld bij ze uitgeven. Stel je voor dat we de lokale economie stimuleren. Zonder te veel in detail te treden kun je stellen dat het rotsklimmen door Nederlanders op de Belgische klimmassieven wordt ontmoedigd.

Waarom Nederlanders de pineut zijn, is logisch te beredeneren. Er zijn in België simpelweg te weinig rotsen om alle klimmers lekker te laten klimmen. Daarom klimmen Duitsers in Duitsland, Fransen in Frankrijk en Luxemburgers in Luxemburg. De enige die op de Belgische massieven klimmen zijn Belgen en… Nederlanders. En als je dan minder klimmers wilt, is de oplossingsrichting snel gevonden. Om ons niet en-masse te weren is dat woud aan regels bedacht. Zo lijkt het namelijk alsof wij welkom zijn. Slim bedacht!

Als je wilt klimmen in Belgie heb je het volgende nodig:

  1. Identiteitsbewijs (Rijbewijs, ID of paspoort)
  2. Lidmaatschap van de NKBV (pasje)
  3. Klimjaarkaart (pasje)
  4. Aanmelding om te klimmen (hiervan krijg je geen bewijs)

Aanmelden kan bij de NKBV voor donderdag 12:00 uur. Je noemt dan je lidnummer, de dag waarop je wilt klimmen en het gebied. Aanmelding is nodig in het weekend, en ook op feestdagen. Maar dan weer niet voor alle klimgebieden, in sommige kun je zo gaan klimmen. Andere zijn simpelweg altijd voor iedereen gesloten. Meer praktische informatie vind je op de website van de NKBV.

Sommige klimmers worden lid van een Belgische klimbond. Het idee is dat je daardoor geen klimkaart nodig hebt. Helaas werkt dit niet. Belgen mogen discrimineren op basis van herkomst. En wij Nederlanders worden zo, via de klimregeling, verplicht om lid te zijn van de NKBV. De NKBV steunt dit beleid van de Belgen logischerwijs.

Let op: in de verschillende gebieden wordt gecontroleerd. Als bij controle blijkt dat je deze papierwinkel niet hebt, dan wordt je weggestuurd. De controles verschillen per gebied. Yvoir kent een streng beleid, in Beez heb ik nog nooit controle meegemaakt. Er zijn ook gebieden waar ze wel controleren, en vervolgens gedogen als je geen klimkaart bij je hebt. Het blijven Belgen.

Betalen voor het klimmen is op zich een goede zaak. Van dat geld worden namelijk de klimgebieden onderhouden en daar kunnen we allemaal van profiteren. Ook wordt het aantal klimmers beperkt om de natuur te beschermen. Ook een goede zaak. Ik heb zojuist een klimjaarkaart besteld. Wellicht zal ik hem dit jaar niet gebruiken. Dan zie ik het maar als een mooie gift ten behoeve van het Belgische natuurbehoud.

Als je het netjes wilt doen, dan wordt je lid van de NKBV en loop je heel de papierwinkel door. Mocht je dit te ver gaan (een keertje klimmen is zo een dure grap), realiseer je dan er controle kan komen en dat je dan dus weg moet. Per slot van rekening ben je prive-terrein aanwezig! Of de massieven nu van de overheid, van de spoorwegmaatschappij of van oom Jerommeke zijn.

Hoewel er genoeg redenen zijn om je aan de regels te houden trek ik het circus niet. De laatste keren heb ik in Beez dus zonder aanmelding, maar wel met klimjaarkaart geklommen. Probleemloos! Je kunt het anders treffen, en dan ga je naar een ander gebied óf naar huis. En da’s best sneu na zo’n eind rijden. In een weekend zoals Hemelvaart kun je veel klimmers verwachten, en dat zou gevolgen kunnen hebben voor de mate van controles.

In Duitsland zijn er ook gebieden waar je je moet aanmelden. En soms moet je een dagkaart kopen. Maar voor zover ik weet hoef je geen lid te zijn van de NKBV. Buiten Duitsland en Belgie zijn er veel meer rotsen en dus minder problemen met overbeklimming. Desondanks is het goed je te realiseren dat er overal lokale regels kunnen zijn. Rotsmassieven kunnen namelijk in iemands achtertuin liggen. Het zal je maar gebeuren dat er dagelijks vijftig man in je achtertuin aan het klimmen is. Dat wil je als lokaal boertje liever niet. Lokale regels staan aangegeven in klimboekjes, maar ook op borden bij het klimgebied.

Enne… last but not least. Afgezien van de klimkaart is het ook verstandig om een helm mee te nemen! Je zal niet de eerste zijn die op z’n kop naar beneden komt. 😉

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s