Scrum release notes


Iedere week werken software-teams hard om hun product te verbeteren. Ze maken bestaande functies makkelijker in het gebruik en voegen nieuwe functies toe. Of je software bouwt ten behoeve van een bepaald klant of voor heel veel klanten, feit is dat de software iedere week beter wordt. Dit is voor alle gebruikers goed nieuws. Ten eerste betekent meer functionaliteit meer waar voor je geld. Ten tweede, en zeker niet minder belangrijk, heeft de gebruiker een beter gevoel bij een product waar continu aan ontwikkeld wordt.

Release notes zijn een uitstekend middel om nieuwe ontwikkelingen te communiceren. Door stories expliciet te schrijven in communiceerbare release notes kom je een heel eind. Middels release notes kun je uitdrukken dat (en hoe) het product continu wordt verbeterd en uitgebreid – zowel grote als kleine verbeteringen.

Ik ben er van overtuigd dat het cruciaal is om gebruikers voortdurend en nauwkeurig op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. Het blijkt soms lastig om expliciet te benoemen waar en hoe een product verbetert. Je kent de shampoo-flessen wel: “Nu, met verbeterde formule”. Wat voor shampoo geldt, geldt ook voor software. Expliciet is vaak beter. Na tien weken is het echter lastig te benoemen wat je in week één nou precies gedaan hebt.

De scrum-methode heeft als voordeel dat veranderingen in software gedocumenteerd zijn in stories. Story’s schrijven als release notes dwingt ook om van tevoren duidelijker te bedenken welke klantwaarde de story representeert. Zodat als de story geïmplementeerd is deze verbetering direct kan worden gecommuniceerd. Iets meer werk vooraf, maar een stuk minder werk achteraf.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s